Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Isztambul

Isztambul hasznos tippek

Isztambul, Törökország, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Isztambul, Törökország, Hasznos tippek

Éghajlat
Isztambul éghajlata mediterrán, a hőmérséklet általában magas, a nyarak szárazak és melegek, a telek pedig nedvesek és hűvösek. A legforróbb hónap a július és az augusztus. Az Égei-tenger partján még januárban is tiszta, napos az idő.

Időeltolódás
Törökországban télen egy órával több van, mint Magyarországon. A törökök március utolsó vasárnapján egy órával előre állítják az órát és szeptember utolsó vasárnapján állítják vissza.

Egészség
Indulás előtt szerezzük be a megfelelő baleset- és egészségbiztosítást. A kórházakban biztosítás nélkül sem túl drága az ellátás, a kezelések színvonala pedig jó.

Nagykövetség
A nagykövetségek a fővárosban, Ankarában vannak, de sok országnak van konzulátusa Isztambulban. 
Főkonzulátus Isztambul
Metrocity Millennium A blokk, Büyükdere Cad. No. 171., 1. Levent 34330
Tel.: 0090 212 344 12 65

Információ
A városban több hivatalos idegenforgalmi iroda és kioszk van. A személyzet többsége beszél angolul. Információs irodák:
Sultanahmet, At Meydani Tel.: 518 18 02
Beyazit, Beyazit Meydani Tel.: 522 49 02

Pénz
Törökországban 2004-ben hat nullával csökkentették a pénzek értékét. A hivatalos pénznem a török líra (TRY). A bankok általában 8:30 – 12:00 és 13:30 – 17:00-ig vannak nyitva.
A pénzváltás költsége és az árfolyamok változóak. A nagyobb nyaralóhelyeken találunk hivatalos pénzváltó kioszkokat, amelyek naponta 8:00 – 20:00-ig vannak nyitva.  Az ATM-ekből bankkártyával vagy hitelkártyával könnyen tudunk pénzt felvenni. Az ismertebb nemzetközi hitelkártyákat és bankkártyákat egyre több szállodában, étteremben, ajándékboltban és autókölcsönzőben elfogadják. 

Elektromosság
Törökországban 220 V váltóáram és gömbölyű tüskés dugó használatos. A 110 voltos készülékekhez adapter szükséges.

Internet
Kávéházakban és a turistákat váró szállodák többségében, kategóriától függetlenül biztosított az ingyenes internet vagy Wi-Fi.

Telefon
Törökország mobiltelefon-rendszere kompatibilis az európai telefonokkal. A nyilvános készülékek elfogadnak hitelkártyát, vagy a postán kapható telefonkártyát. 
Törökország nemzetközi hívószáma 90, Isztambulban két körzetszám használatos: 0212 az európai és 0216 az ázsiai oldal hívószáma.

Posta
A postahivatalokat és postaládákat a sárga és kék PTT emblémáról lehet felismerni.  A főposta Isztambulban a Büyük Postane Caddesin áll, de posta a Fedett bazárban és a Galatasaray téren is. 

Borravaló
Az éttermekben szokásos borravaló 10-15 százalék. Ezt akkor is illik odaadni, ha a számlán feltüntették a felszolgálás költségét. Ha a szállodában a hordár felviszi a csomagjainkat, adjunk neki 1 lírát. A taxisofőrök nem várnak borravalót, ha a repülőtérről visznek minket a városba. A törökfürdőkben adjunk 15-20 százalékos borravalót.

Közbiztonság
Törökországban kevésbé valószínű, hogy bűncselekmény áldozatává válunk, mint Nyugat-Európában. Az elveszett és lopott tárgyakat jelentsük a rendőrségen. 

Talált tárgyak 
Ha elvesztettünk valamit, kérjünk tanácsot a szálloda recepcióján vagy a helyi turistairodában, vagy forduljunk a rendőrséghez.

Vám
A Törökországba utazók az alábbiakat vihetik be vámmentesen: 200 db cigaretta, 50 szivar, 200 g pipadohány, 5 l bor vagy szeszes ital, 5 db 100 ml-es parfüm, 1 kg édesség, 1 kg csokoládé és 1,5 kg kávé. Érkezéskor a török vámmentes üzletekben vásárolhatunk még 400 db cigarettát, 100 szivart és 500 g pipadohányt. A narkotikumok birtoklását szigorúan büntetik.

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!