Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Isztambul

Isztambul közlekedés

Isztambul, Törökország, Közlekedés

Közlekedés

Isztambul, Törökország, Közlekedés

Légi közlekedés
A Malév közvetlen járatai mellett a Turkish Airlines gépein is eljuthatunk az isztambuli Atatürk repülőtérre, amely a városközponttól 24 km-re fekszik. A menetidő 2 óra 50 perc. A reptérről a közlekedés a városba jó. A taxik és a szállodai buszok szabott tarifával járnak.
Isztambul másik repülőtere a Sabiha Gökcen az ázsiai oldalon van, ide szállnak le a fapados EasyJet gépei.

Tömegközlekedés
Vonaljegy a megállók és állomások melletti kioszkban kapható. Hosszabb tartózkodás esetén érdemes Akbil jegyet venni, ami az összes villamosra, buszra, metróra és kompra érvényes. A kék zseton napi, heti, 15 és 31 napos bérletként működik.

Vonat
Isztambulba vonattal is utazhatunk, a menetidő Budapestről átszállással több mint 28 óra. Törökország európai járatai és a nemzetközi vonatok az eminömüi Sirkeci állomásra érkeznek, az anatóliaiak a Haydarpasa állomásra az ázsiai oldalon. 

Metró
A városban két vonal van: az egyik Levent és Taksim között, a másik Kocatepén át Aksarayt köti össze a reptérrel. Az új vonal Taksimot és Aksarayt kapcsolja össze.

Villamos
A villamos a reptérről indulva átkel az óvároson, a Galata-hídon és a Boszporusz mentén a Dolmabahce palotáig jár, ahonnan sikló visz a Taksimra. Naponta reggel 6 és éjfél között üzemel.

Busz
A török helyközi járatok kényelmesek és népszerűek, de a jegyárakon nehéz eligazodni. Isztambul központi buszpályaudvara Esenlerben van, kb. 10 km-re a városközponttól észak-nyugatra. A másik nagy állomás az ázsiai oldalon, a Haydarpasa mögötti Haremben található.

Komp
A legnagyobb állomás Isztambulban Eminönüben található, a Sirkeci vasúti pályaudvar és a Galata híd között. A hídhoz legközelebb álló mólót a 3 Bogaz Hatti tábla jelzi, ezekkel bejárhatjuk a szorost, míg a 2 Üsküdar és az 1 Kadiköy mólókról az ázsiai oldalra juthatunk át. Az Adalar mólóról indulnak kompok a Herceg-szigetekre. Az Aranyszarv-öböl partján is számtalan kompkikötő sorakozik, a legnagyobb a Kereskedelmi Kamara épülete mellett, a Galata híd nyugati végénél áll.

Sikló
A Galata és Beyoglu között járó Tünel a világ egyik legrégebbi földalatti siklója. A másik siklóvonal a Boszporusz partját köti össze a Taksim térrel.

Taxi
A hivatalos taxi sárga, a szabad kocsit a tetőn világító tábla jelzi. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy bekapcsolták-e az órát, tisztázzuk az árakat. Ha átkelünk a Boszporuszon, a hídvámot felszámolják. Leinthetjük őket az utcán, beszállhatunk a taxiállomáson vagy telefonon is rendelhetünk kocsit.

Dolmus
Ez az olcsó, meghatározott utakon járó iránytaxi csak akkor indul, ha megtelik. Útközben bárhol ki- és beszállhatunk. Az állomásokat fehér alapon fekete D betű jelzi egy kék táblán. Ez a minibusz a városközpontban nem közlekedik.

Auto
A városközpontban rémálom autóval közlekedni. Ha kocsival érkezünk Isztambulba, használjuk a központot övező körutat és parkoljunk le, amint lehetséges. Az óvárosi hotelekkel ellentétben a nagyobb szállókban van parkoló. 

Autóbérlés
Ha szeretnénk távolabbi nevezetességekhez eljutni, érdemes autót bérelni, mert a vasúthálózat nem túl kiterjedt. A kölcsönzők árai változóak. Egyes helyi irodáknál alacsonyabb árakkal találkozunk, mint a nagyobb, nemzetközi cégeknél. 

Útvonaltervezés

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!