Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Isztambul

Isztambul történet

Isztambul, Törökország, Történet

Isztambul története

Isztambul, Törökország, Történet

Isztambul a világ egyik legidősebb városa. Vonzerejét elhelyezkedésének köszönheti: a Boszporusz-szoros két kontinenst választ el egymástól. Isztambul összekötő kapocs Európa és Ázsia között, a világ egyetlen kontinensen átívelő fővárosa.

A Fekete-tenger és az Égei-tenger találkozási pontjánál keveredik egymással a keleti és nyugati világ. Törökország legnagyobb települése a kultúrák olvasztótégelye. A nyüzsgő bazárok mellett európai üzletek sorakoznak, a kebabárusok és a török kávézók szomszédságában nemzetközi éttermek csábítják a vendégeket, a minaretek mellett modern irodaházak és szállodák magasodnak.

Ez a világ egyetlen fővárosa, mely a muszlim és keresztény birodalom központja is volt. Konstantinápoly a Bizánci Birodalom részeként több mint ezer éven keresztül a kereszténység egyik legjelentősebb városa volt. Majd Isztambul néven a török szultánok székhelye lett, az ötszáz éven keresztül fennálló Oszmán Birodalom központja, mely a Fekete-tengertől és a Balkán-félszigettől egészen Arábiáig és Algériáig húzódott.

Isztambul stratégiai jelentősége ma is olyan fontos, mint kétezer-ötszáz évvel ezelőtt volt, amikor egy görög törzs megalapította Büzantion városát. A modern Törökország fővárosa ugyan Ankara, ám az ország legnagyobb települése Isztambul, amely forgalmas kereskedelmi kikötő és üzleti központ, Törökország termelésének egyharmadát a város adja. Napjainkban több mint 12 millióan élnek itt.

Büzasz, Bizánc alapítója a tengeristen, Poszeidón fia volt. Ma az ősi város helyén a Topkapi Palota, valamint a pályaudvarok és bazárok találhatók. A terület I. e. 64-ben római uralom alá került. A települést Nagy Konstantin császár hat év alatt átépítette, majd 330-ban Új Róma néven az ország fővárosává tette. A régi-új város ehelyett azonban Konstantinápoly néven vált ismertté.

Később az 1054-es egyházszakadással az ortodox egyház központjává válik, s az is marad egészen a város török általi, 1453-as bevételéig. A törökök átvették az eredeti nevet Konsztantinije formában, s a görög Sztanbulin elnevezést is Iszlambolként; mindkét változat használták egészen az Oszmán Birodalom összeomlásáig (1923). Ez idő alatt török fővárosként gyarapodott; ezen rangját azonban a köztársaság kikiáltásával elvesztette. Atatürk 1928-as rendelete alapján kapta hivatalosan az Istanbul nevet.

A turisták által leggyakrabban felkeresett nevezetességek többsége az óvárosban található. Bár a római korból kevés emlék maradt, Isztambul olyan bizánci műemlékkel büszkélkedhet, mint az Aja Szófia, a Khóra-monostor mozaikjai és Theodosziosz császár városfalai. Az Oszmán Birodalom idején épült az egyik legszebb mecset a Süleymaniye. Népszerű még a Topkapi Palota, a szultánok egykori birodalma.
Bizáncra, Konstantinápolyra és Isztambulra a századok alatt Kelet és Nyugat egyaránt hatott, és a kultúrák áramlása a világ egyik legvidámabb, leglenyűgözőbb és legbarátságosabb városát alakította ki.

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!