Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Cemberlitas fürdő

Cemberlitas fürdő

Törökország, Isztambul

Ha tehetjük utazásunk során ne hagyjunk ki egy gőzfürdőben tett látogatást, ahol a gőz, a szappanozás, a dörzsölés és a masszázs kellemesen felfrissít.

Tovább olvasom

Éjszakai élet

Éjszakai élet

Törökország, Isztambul

A város diszkóklubjaiban gyakran a reggeli órákig zajlik az élet. Beyoglu a modern Isztambul szíve. A negyedben több mint 600 lokál gondoskodik arról, hogy a városrész ne térjen nyugovóra.

Tovább olvasom

Hagia Sophia

Hagia Sophia

Törökország, Isztambul

A Hagia Sophia, ez a csodálatos templomból mecsetté, majd múzeummá lett épület hatalmas, rózsaszínes kőből épült kupoláival és körülötte lévő négy minarettel Isztambul egyik legnagyobb látványossága.

Tovább olvasom

Városfalak

Városfalak

Törökország, Isztambul

Isztambul csodálatos városfalait II. Theodosius császár építtette az V. században, ami egészen a Márvány-tengertől az Aranyszarv-öbölig nyúlt, így körülhatárolta az elfoglalt félsziget szárazföldi részét.

Tovább olvasom

Aqua Club Dolphin

Aqua Club Dolphin

Törökország, Isztambul

Az Aqua Club Dolphin élménydús szórakozás minden korosztálynak. A csúszdák a kicsiket és a nagyokat is elvarázsolják.

Tovább olvasom

Milyen város Isztambul?

Isztambul a világ egyik legidősebb városa. Vonzerejét elhelyezkedésének köszönheti: a Boszporusz-szoros két kontinenst választ el egymástól. Isztambul összekötő kapocs Európa és Ázsia között, a világ egyetlen kontinensen átívelő fővárosa.

A Fekete-tenger és az Égei-tenger találkozási pontjánál keveredik egymással a keleti és nyugati világ. Törökország legnagyobb települése a kultúrák olvasztótégelye. A nyüzsgő bazárok mellett európai üzletek sorakoznak, a kebabárusok és a török kávézók szomszédságában nemzetközi éttermek csábítják a vendégeket, a minaretek mellett modern irodaházak és szállodák magasodnak.

Ez a világ egyetlen fővárosa, mely a muszlim és keresztény birodalom központja is volt. Konstantinápoly a Bizánci Birodalom részeként több mint ezer éven keresztül a kereszténység egyik legjelentősebb városa volt. Majd Isztambul néven a török szultánok székhelye lett, az ötszáz éven keresztül fennálló Oszmán Birodalom központja, mely a Fekete-tengertől és a Balkán-félszigettől egészen Arábiáig és Algériáig húzódott.

Isztambul stratégiai jelentősége ma is olyan fontos, mint kétezer-ötszáz évvel ezelőtt volt, amikor egy görög törzs megalapította Büzantion városát. A modern Törökország fővárosa ugyan Ankara, ám az ország legnagyobb települése Isztambul, amely forgalmas kereskedelmi kikötő és üzleti központ, Törökország termelésének egyharmadát a város adja. Napjainkban több mint 12 millióan élnek itt.

Büzasz, Bizánc alapítója a tengeristen, Poszeidón fia volt. Ma az ősi város helyén a Topkapi Palota, valamint a pályaudvarok és bazárok találhatók. A terület I. e. 64-ben római uralom alá került. A települést Nagy Konstantin császár hat év alatt átépítette, majd 330-ban Új Róma néven az ország fővárosává tette. A régi-új város ehelyett azonban Konstantinápoly néven vált ismertté.

Később az 1054-es egyházszakadással az ortodox egyház központjává válik, s az is marad egészen a város török általi, 1453-as bevételéig. A törökök átvették az eredeti nevet Konsztantinije formában, s a görög Sztanbulin elnevezést is Iszlambolként; mindkét változat használták egészen az Oszmán Birodalom összeomlásáig (1923). Ez idő alatt török fővárosként gyarapodott; ezen rangját azonban a köztársaság kikiáltásával elvesztette. Atatürk 1928-as rendelete alapján kapta hivatalosan az Istanbul nevet.

A turisták által leggyakrabban felkeresett nevezetességek többsége az óvárosban található. Bár a római korból kevés emlék maradt, Isztambul olyan bizánci műemlékkel büszkélkedhet, mint az Aja Szófia, a Khóra-monostor mozaikjai és Theodosziosz császár városfalai. Az Oszmán Birodalom idején épült az egyik legszebb mecset a Süleymaniye. Népszerű még a Topkapi Palota, a szultánok egykori birodalma.
Bizáncra, Konstantinápolyra és Isztambulra a századok alatt Kelet és Nyugat egyaránt hatott, és a kultúrák áramlása a világ egyik legvidámabb, leglenyűgözőbb és legbarátságosabb városát alakította ki.

Isztambul Galériák

Topkapi Palota
Isztambul, Törökország Látnivalók
The Marmara Taksim*****
Isztambul, Törökország Szállás
Baklava
Isztambul, Törökország Vendéglátás
Kapali Carsi
Isztambul, Törökország Vásárlás
Városfalak
Isztambul, Törökország Szabadidő
Aqua Club Dolphin
Isztambul, Törökország Szórakozás

Úti élmények

Csatlakozz!
és írd meg élményeidet!
 
2014.08.07 Sági Júlia

Isztambul látnivalói, tanácsok Kezdjük az elején: a Sabiha Gökcen repülőtérről (ide érkeznek a fapados járatok, mint pl. a WizzAir) a busz fejenként 13 líráért visz be a Taksim térre. (Nem érdemes taxival menni mert kb. 50 km és 1 óra az...

Tovább olvasom

További útibeszámolók
Lima

Lima

Hawaii-szigetek

Hawaii-szigetek